Skip to main content
Yleinen

Hemmingin tilan viljelypäiväkirja

By 18.2.202212 huhtikuun, 2022No Comments

Mustaherukkatilan talvitöitä

Mitä tapahtuu mustaherukkatilalla vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana?

Tänä talvena kasvustojen suojana on hyvä kerros lunta ja pensaat talvehtivat  todennäköisesti hyvin, vaikkakin syksyllä saatiin kovempia pakkasia jo ennen lumipeitettä. Mustaherukkalajikkeemme Öjebyn ja Mikael ovat kuitenkin talvenkestävyydeltään ilmanalaamme sopivia, eikä niiden suhteen ole pelkoa talvehtimisesta tämän talven osalta.

Kesä 2021 osoitti että kastelumahdollisuuksiin on syytä kiinnittää vielä enemmän huomiota, sillä kastelualtaastammekin loppui vesi heinäkuun alkaessa. Katteet ja maan savipitoisuus auttoivat kosteustasapainon säilymisessä siedettävällä tasolla ja saimme kerätä mehukkaan sadon. Nyt on kasteluallasta kuitenkin ruopattu syvemmäksi, jotta kuivien jaksojen jatkuessa vesi riittäisi hieman paremmin.

Alkuvuoteen osuu myös kirjanpidollisia toimia sekä tottakai seuraavan kasvukauden suunnittelua. Niinikään nämä juuri avautuvat uudet web – sivut  ovat yksi tämän alkuvuoden tehtäviä. Sisältö toivottavasti on mielenkiintoista ja informatiivista : )

Mustaherukan vuoden ensimmäinen hoitotoimenpide on oksien leikkuu, joka tehdään kevät – talvella, pensaiden ollessa vielä lepotilassa eli silmut tiukasti kiinni. Tämä onnistuu parhaiten silloin, kun maa on vielä jäässä mutta lumipeite jo suurimmalta osin poissa, jolloin oksat päästään näkemään ja leikkaamaan mahdollisimman läheltä pensaan tyveä. Huolellinen leikkaus terävillä oksasaksilla ja niin ettei oksantynkiä jätetä pitkiksi, ennalta ehkäisee sienitautien pesiytymistä pensaaseen. Mustaherukka hyötyy melko voimakkaasta leikkauksesta ja sitä voi siis leikata huolettomammin kuin muita herukoita. Pensaasta poistetaan vanhimpia oksia, sivulle kaatuneita, hentoja, ristiin  luikertelevia ja kuivia ja vaurioituneita oksia. Meillä herukkatilalla, kun on käytössä poimintaan herukkapuimuri, on erityisen tärkeää että pensaissa oksat ovat mahdollisimman tukevia ja ylöspäin suuntautuvia, eivätkä oksat risteile pensaan sisällä pahasti ristikkäin. Koska viljelyksemme on vielä nuori, emme poista vielä vanhimpia oksia vaan leikkuutyö keskittyy sivulle kaatuneiden oksien poistoon sekä  oksamäärän rajoittamiseen siten että pensaisiin jätetään vahvoja oksia n.15-20 kpl. Kotipuutarhassa oksia voi jättää pensaaseen hieman enemmänkin (20-25). Mustaherukka tuottaa parhaan sadon 2-3-vuotiailla oksilla. Viidennestä ikävuodesta alkaen versojen sadontuottokyky alkaa laskea. Tasainen sato saadaan, kun pensaita leikataan säännöllisesti, mutta kohtuullisesti. Myös viime vuoden pistokkaat leikataan keväällä ennen kasvuunlähtöä alas, jotta ne lähtevät haaroittumaan paremmin.

Viime vuonna pistetyt pistokkaat leikataan alas, jotta ne haaroittuvat voimakkaammin. Seuraavina vuosina ne saavat kasvaa kokoa eikä alkuvuosina kovin suurta leikkaustarvetta vielä tule. Jonkin verran toki poistetaan liian hentoja ja rentoja oksia.

Kasteluallas saatiin jään päältä kaivettua syvemmäksi, toivottavasti vesi riittää paremmin tulevina vuosina kuivien kausien yllättäessä.

Takaisin