Marjat ovat oikeaa suomalaista superfoodia ja niiden lisääminen ruokavalion kiinteäksi päivittäiseksi osaksi lisää terveyttä ja elinvoimaa meille varsin herkullisella tavalla! Vain 100g marjoja päivässä lisää jo oleellisesti hyvinvointia, pitää sairaudet loitolla ja kunnon korkealla. Marjat ovat paras ja terveellisin tapa hankkia tarvittavat luonnon omat terveys- ja suoja- aineet; vitamiinit, hivenaineet, kuidut ja fenolit. Marjat ovat selvästi terveellisempiä kuin useimmat hedelmät ja vihannekset.
Mustaherukka on yksi vitamiinipitoisimmista marjoistamme ja toimiikin siksi immuniteettipuolustuksemme erittäin hyvänä vahvistuksena. Mustaherukan hyvin säilyvä C – vitamiini tehostaa myös raudan imeytymistä. ja A – vitamiinia mustaherukoissa on enemmän kuin luonnonvaraisissa marjoissamme lakkaa lukuunottamatta. Lisäksi mustaherukassa on runsaasti mm. B- vitamiineja, E- vitamiinia, kuituja, Flavonoideja ja niiden antioksidanttipitoisuus on korkea. Mustaherukka on erinomainen vapaiden radikaalien ja superoksidiradikaalien estäjä, koska sillä on viljellyistä marjoista suurin määrä fenoleja, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina.
Kun katsot viereistä listausta mustaherukan terveyttä tukevista vaikutuksista, onkin vaikea keksiä miksi et ottaisi tätä supermarjaa osaksi päivittäistä ruokavaliotasi! Parhaat hyödyt saat ottamalla käyttöösi kokonaisesta marjasta valmistetut tuotteet, jolloin arvokas siemenöljy sekä marjojen sisältämät kuidut ja kivennäisaineet ovat mukana.
Myös herukan lehdet ovat käyttökelpoisia moneen ja erittäin hyvin terveyttä tukevia. Niissä on paljon C- vitamiinia sekä haihtuvaa öljyä, jossa on sabineenia ja limoneenia; orgaanisia happoja, piihappoa, hartsia, parkkiaineita, flavonoideja ja kivennäisaineita. Lehdistä on apua vilustumiseen, yskään, virtsatievaivoihin, virtsakiviin, maksavaivoihin, kivuliaaseen virtsapakkoon, ripuliin, koliikkiin, reumaattisiin särkyihin, kihtiin, turvotuksiin ja korkeaan verenpaineeseen. Mustaherukkavihta saa myös saunan tuoksumaan hurmaavan aromaattiselta ja sen sanotaan avaavan hengitysteitä sekä laajentavan keuhkoja.
Tässä esitetyt tiedot ovat peräisin kasvitieteilijä ja kasvitieteen professori Sinikka Piipon erinomaisen kattavasta kirjasta Suomalaiset Marjat.