Skip to main content
Yleinen

Puutarhurin maaliskuu

By 3.2.202112 huhtikuun, 2022No Comments

Maaliskuussa aurinko antaa energiaa ja kutsuu tarkkailemaan kasveja

Maaliskuun aurinkoiset päivät ja lämpenevät ilmat kääntävät ajatukset kevään odotukseen ja puutarhaan hakeutuu askel kuin itsestään… Vielä on aikaa unelmoida uusista istutuksista ja tulevan kesän projekteista!

Pihassa on nyt hyvä aika leikata puita ja pensaita, lukuunottamatta niitä, jotka vuotavat mahlaa keväisin eli mm. koivut, vaahterat, luumut ja kirsikat. Nyt on hyvä aika tehdä pensaiden nuorennusleikkaukset, havuaidanteiden muotoonleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaukset ja risuuntuneiden pensaiden oksanharvennukset. Talventörröttäjiksi jätetyt perennanvarretkin katkeavat nyt helposti pikkupakkasella. Leikatut oksat ja perennan varret kannattaa murskata hakkeeksi ja käyttää puutarhan hyödyksi katteena tai kompostin kuivikkeena. Huomaa että kasvitautien vaivaamat oksat on hyvä joko kompostoida, polttaa tai käyttää katteena jollakin sellaisella kasvilla, jolle niistä ei ole leviämisen vaaraa. Näin keväällä onkin hyvä silmäillä puutarhaa ja lähiympäristöä sillä ajatuksella, löytyisikö sieltä muutenkin katteeksi sopivaa materiaalia. Katteiden käyttäminen puutarhakasvien juurella tuo runsaasti hyötyjä ja työnsäästöä myöhemmin kesällä koittavalta rikkaruohojen kitkemiseltä.

Istutusten ikivihreitä kasveja kannattaa pitää myös silmällä, jos et ole suojannut niitä varjostusverkoilla tai kankailla, sillä vaikka ne vielä saattavat vaikuttaa aivan hyvin voivilta, on jäljellä vielä pitkä aika siihen kunnes juuret saavat maasta vettä. Meille niin tervetulleet aurinkoiset ja kevään tuuliset säät altistavat kasvit kuivumiselle maan ollessa vielä jäässä. Etenkin uudet istutukset kaipaavat varjostuksesta tukea, juuriston ollessa vielä pieni. Keväämmällä juuristoaluetta voi auttaa sulamaan nopeammin kaatamalla kasvien juurelle lämmintä vettä.

suuri osa puutarhan kasvillisuudesta myös kaipaa säännöllistä kalkitusta ja sekin onnistuu mukavasti vaikka lumenkin päälle heitellen. Tällöin kalkki sulaa lumien mukana maahan heti alkukeväällä kasvien käyttöön parantamaan ravinteiden ottoa. Myös puun tuhkaa voi käyttää koristekasveille ja lumen päälle levitetty puuntuhka auttaa sulattamaan loppuja lumia ja jäitä nopeammin.

Jos ajattelit kylvää itse esivasvatusta vaativia siemeniä, on hyvä tehdä nyt viimeistään suunnitelma kylvöjen aikatauluista ja hankkia tarvittavat mullat, purnukat ym.tarvikkeet saataville. Niin ikään on hyvä aika myös huoltaa kevään tullen käyttöön otettavat puutarhatyökalut ja laitteet, jos se on jäänyt syksyllä tekemättä.

Viherkasvitkin kaipaavat huomiota. Kevään kirkas valo paljastaa pölyttyneet lehdet ja valonpuutteessa sinnitelleet versot…. vie viherkasvisi raikastavaan suihkuun tai pyyhi lehdiltä pölyt. Leikkaa versoja tarvittaessa ja poista kuihtuneet lehdet. Nosta kasvia varovasti ruukusta ja tarkista, ovatko juuret jo kasvaneet joka puolelle paakkua purkin reunoille asti. Tällöin on aika vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun. Jos vielä ei olekaan tarvetta suuremmalle ruukulle, voit myös virkistää kasviasi vaihtamalla pintamultaa uuteen ja antamalla sille lannoitteita.

Mukavaa puuhastelua siis riittää kevään tuloa odotellessa!

Vasemman kuvan omenapuut kaipaavat hoitoleikkauksia jäätyään useiksi vuosiksi leikkaamatta. oksisto on liian runsas ja puussa on myös kuivuneita sekä vioittuneita oksia ja osin liiaksi kasvaneita uusia versoja, kilpalatvoja sekä liian pitkiksi venähtäneitä ohuita oksia. oikeanpuoleisessa kuvassa leikattu omenapuu. oksisto on ilmavampi ja selkeämpi. Kuivat, vaurioituneet, toisiaan hankaavat ja liian heikot oksat on poistettu sekä jäljelle jääneiden oksien viime vuoden kasvusta on jonkinverran pituutta typistetty.

Takaisin