Skip to main content
Yleinen

Hedelmät marjat ja siemenet

Loppukesä on yltäkylläisyyden aikaa

Kesä taittuu syksyyn ja kaikkialla missä kuljet, näet kypsyvät hedelmät, siemenkodat, marjat ja koristekasvien siemeneksi kypsyneet kukinnot. Niin luonnosta kuin puutarhoista löytyy ravinnoksi satoa yltäkylläisesti ja säilöttäväksi asti. Myös monia koristekasveja sekä luonnonkasveja voi lisätä keräämällä siemeniä ja kylvämällä sekä kasvattamalla niistä uusia taimia oman ympäristön iloksi. Haluaisitko perustaa pihallesi vaikkapa pienen kukkaniityn siihen kohtaan, missä nurmi ei kuitenkaan menesty? Oletko ihaillut tienpientareiden kukkaloistoa kesän mittaan? Jos olet pistänyt merkille missä on kasvaneet kesän kauneimmat niittykukat, voit nyt suunnistaa siementen hakureissulle niille paikoille. Siemenet ja siemenkodat voit kerätä vaikkapa suodatinpusseihin, jotka taitat kiinni pienellä nitojalla tai teipinpalalla. Pääasia, että voit säilyttää niitä ilmavassa, hengittävässä paikassa suojassa kosteudelta siihen saakka kunnes on kylvön aika. Jos olet valmistellut jo kylvöpaikan, voit tietenkin tehdä kylvöt myös samantien, mikäli siemenet ovat jo kypsyneet. Kylvöksen voit tehdä suoraan kasvupaikalle tai kylvölaatikkoon, jossa voit paremmin seurata taimettumista ja myöhemmin siirtää valmiit taimet kasvupaikalleen. Huomaa, että osa kasveista tarvitsee itääkseen kylmäkäsittelyn joten ne itävät vasta talven jälkeen… ei siis kannata huolestua jos heti ei ala tapahtua. Voit jättää kylvökset varjoiseen paikkaan talveksi hangen alle, kunhan katsot että ne eivät kärsi liiallisesta vedestä. Käytä kylvöihin hiekkapitoista ja vähäravinteista multaa ja muista merkitä jollain tavalla mitä olet laatikkoon kylvänyt… muisti kun saattaa tehdä tepposet!

Kesän kuumien hellepäivien ja lomailun jälkeen alkaa ehkä olla myös taas paremmin energiaa tarttua toimeen ja vaikkapa aloittaa vielä uusia projekteja pihamaalla. Elokuussa ehtii vielä istuttaa hieman aremmatkin kasvit, sillä pitkä syksy antaa vielä aikaa juurtua. Syyslannoitus on myös ajankohtainen, kasvit pystyvät hyödyntämään sen vielä hyvin ja se parantaa mahdollisuuksia selviytyä talven yli.

Nyt on myös hyvä aika tarkastella käytävien ja penkin reunoja, onko nurmikko kiivennyt kukkapenkin puolelle tai käytävä kaventunut kasvillisuuden pyrkiessä valtaamaan alaa? Piha freesaantuu kummasti jo reuna-alueiden, kivetysten ja sora-alueiden siistimisellä! Siitä on hyvä aloittaa ja se vapauttaa myös mukavasti uutta luovuutta seuraavien projektien haaveiluun… Sopisikohan tuonne vesielementti tai olisikohan tässä kukkivalle puulle paikka? Ehkä pieni konsultointi auttaa jäsentämään ajatuksia puutarhan töiden ja haaveiden suhteen tai olisiko aika teettää ihan uusia suunnitelmia? Nyt on erinomaisen hyvä aika tehdä pihasuunnitelma jota ensi keväänä voi sitten heti lähteä innolla toteuttamaan!

Takaisin