Skip to main content
Yleinen

Hemmingin tilan viljelypäiväkirja

By 30.7.202231 heinäkuun, 2022No Comments

Sadonkorjuun aika!

Tiukan työtahdin vuoksi on kevään ja alkukesän osalta jäänytkin tämä päiväkirja täyttelemättä, mutta nyt ollaankin jo sadonkorjuun ajassa! Sato näyttää kohtuullisen runsaalta ja ehdottoman herkulliselta! Sateitakin on saatu sopivasti, mikä on saanut marjat meheviksi. Pellolla on kesän mittaan niitetty rivivälejä, perattu herukkarivistöjä, lannoitettu ja kasteltu tarvittaessa, seurattu kasvuston kuntoa ja tulevaa satoa.

Nyt on herukkapuimuri on kaivettu esiin, huollettu ja pesty talven pölyistä… ensiviikosta alkaen käynnistyy poiminta ja myös itsepoimijat ovat tietenkin tervetulleita täyttämään korit, ämpärit ja laatikot C-vitamiinirikkaalla mustalla kullalla talven flunssapöpöjen selättämiseksi! Mustaherukan täyteläinen maku sopii mahtavasti paitsi perinteisesti mehuksi, hilloksi ja hyytelöksi, myös viinin tai liköörin raaka-aineeksi. Jos makeutta kaipaa, niin pariksi sopii mahtavasti mansikka! Valmiiksi poimittu marja sellaisenaan on todellinen vitamiinipommi ja antaa makua ja väriä niin smoothieen, piirakoihin, juustokakkuihin (ah, valkosuklaa ja mustaherukka, mikä yhdistelmä!) kuin puuron, rahkan tai jogurtin kanssakin. Marja on monikäyttöinen ja niin tyylikkään kaunis myös erilaisissa jälkiruoissa.

Hyvän Haltijan puutarhalla on myös uusi viljelytuote, josta ensimmäinen viljelykesä alkaa tuottaa myös satoa… Tadaaa…. fanfaari kauniille, kotimaisille leikkokukille! Tilan emäntä, jonka ikirakkaus on kaikenlaiset kukat ei voisi olla onnellisempi jos tästä kehittyisi uusi, pysyvä viljelytuote. koska puutarhaviljely vaatii pitkää pinnaa ja paljon työtunteja, on aloitettava vähitellen. Tämä aloitusvuosi leikkojen kanssa menee nyt seuraavalla valikoimalla; Tsinniat, auringonkukat (vain erikoislajikkeita), leijonankidat, syysasterit, päivänhatut, Jättiolkikukat, ikiviuhkot, revonhännät sekä pienempiä määriä kirjosalviaa, kukonharjaa, isopantaheinää, tähtitörmäkukkaa ja tuoksuherneitä. Enemmänkin oli toiveissa ehtiä, mutta niin vain aikapula rajoitti valikoimaa… Ensivuodeksi on suunnitelmissa sitten saada mukaan sipuli -ja mukulakasveja, kuten daalioita, gladioluksia, liljoja ym. sekä laajempi valikoima siemenkylvöistä, erityisesti mm. heinät! myös monivuotisten leikkokukaksi sopivien perennakasvien kylvöt ja istutus ovat suunnitelmissa.

Tällaista siis tällä erää kukkien saralta. Instagramiin yritän ehtiä laittamaan ajankohtaisia kuvia, joten liityhän seuraamaan jos kukat kiinnostaa…

Takaisin